VERSMONDÓ DÉLUTÁN- NÉVADÓNK HAVA

2022.november 22-23-án rendeztük meg az alsó tagozatosok hagyományos Versmondó Délutánját.
Erre az alkalomra a tanítványok és tanítók szép ruhába öltöztették testüket, lelküket egyaránt. 80 gyermek szavalt kortárs, vagy  a klasszikus magyar, illetve a világirodalom  versei közül válogatva. Mind a négy évfolyam diákjai képviseltették magukat. Idén a verebi tagintézményünk versmondóit is volt alkalmunk meghallgatni. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy meg tudjuk valósítani a tehetségeink gondozását, teret, és időt biztosítva ezzel számukra az irodalom és a versek szeretetének megalapozására. Vörösmarty Mihály szülőfalujában különösen szép, és fontos nevelési és oktatási cél, hogy az itt élő, és tanuló diákok minél hamarabb megismerkedhessenek a versekben lakozó, a költők által megformált művészi üzenetekkel.

Diákjaink helytálltak, szívet melengetően mondták el verseiket. Büszkék vagyunk rájuk! Apró ajándékokkal, és emléklappal térhettek haza aznap az iskolából, jól érezték magukat. A kedves Szülőknek köszönjük szépen a segítségét, mert  a memoriter begyakoroltatásában ők is kivették részüket!

Czékmánné Ujfalusi Judit

Munkaközösség vezető

Témanap 2022. (november 30.)

A Névadónk Hava iskolánk életében immár hagyománnyá vált esemény, számos verseny, program színesíti november hónapban a mindennapjainkat. Záró rendezvényeink közül a Témanap a reformkorhoz és Vörösmarty Mihály életéhez és költészetéhez kapcsolódott. November 30-án nagyon érdekes és kreatív témákat választottak tanáraink, melyekre az osztályok jelentkezhettek, s az osztályok kialakíthatták egyéni órarendjüket ezen a napon.
Tanáraink kínálatából:
Reformkori kémia
Könyvek, könyvtár a reformkorban
Moszkva vs. London a reformkorban
Palotás és csárdás
Harc a reformokért
VMRS
Vörösmarty vari@nts
Insta-reformkor+teaház – Játék a nyelvújítás szavaival
Reformkori konyha
Jedlik – Vörösmarty és a fröccs
Matek – kártya
Reformkori kvíz
Reformkori topográfia
Xantus János tűzmester főhadnagy, természettudós munkásága +a huszárok
Reformkori kézművessarok
Németország és Ausztria a XIX. században: öltözködés, divat, ételek

Suli-színház (2022. november 30.)

Iskolánkban nagy hagyománya van a színjátszásnak, ezért az idei évben elindítottuk a Suli-színház projektünket. Célunk, hogy minél több diák tudja kipróbálni magát ezen a területen. Ebben az évben négy csoport tartott előadást ezen a napon a kápolnásnyéki művelődési házban nagy sikerrel, egy felsős művészeti iskolás színjátszó csoport, a 9. b osztály tanulóiból álló csoport, a 10. a-s és a 11. a-s drámacsoportok. Az osztályoknak választani lehetett, hogy melyik előadást szeretnék megnézni. Mindegyik csoport előadása nagyon színvonalas és szórakoztató volt.
A választható előadások:

 1. Felsős művészeti iskolás csoport előadása:
  Bódizs Boróka Csongor és Tünde átdolgozása
 2. A 9. b osztály tanulóinak előadása:
  Potori Gréta Lotti: A semmi csendes művészete
 3. A 11. a- drámacsoport előadása:
  Pass Andrea: Napraforgó
 4. A 10. a-s drámacsoport előadása:
  Schwajda György: A rátóti legényanya

Gálaműsor

A Névadónk Hava rendezvénysorozat záró eseménye a december 1-jén fél 6-kor kezdődő Gálaműsor volt, melyen iskolánk igazgatója ünnepélyes keretetek között átadata a versenyek győzteseinek járó okleveleket és ajándékokat. A díjátadót ünnepélyes műsor előzte meg, melyet iskolánk tanulói adtak elő. A Gálaműsorra meghívást kaptak a versenyek első helyezettjei, iskolánk gimnáziumi tagozatának végzős diákjai, iskolánk dolgozói és Kápolnásnyék község lakói.