Díjeső a Festival d’Italiano 2024 országos olasz nyelvi versenyen

Éppen 50 évvel ezelőtt, Monoron rendezték első alkalommal a FESTIVAL D’ITALIANO-t. Idén a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumot érte az a megtiszteltetés, hogy 2024. március 22-23-án ez alkalomból vendégül láthatta az olasz nyelvet tanuló középiskolás diákokat, akik összemérték tudásukat az olasz nyelv és kultúra terén. Intézményünk minden évben képviselteti magát a rendezvényen, így idén a kétnapos versenyen iskolánk 16 fős csapata vett részt, akiket az immáron három fős olasztanári csoport kísérte: Blazsovszky Helga, Punk Nóra és Valkai Lénárd.

Az országos versenyt az előző évekhez hasonlóan egyéni-, csoportos-, írásbeli- és szóbeli kategóriákban hirdették meg. A nevezési kategóriák idén is széles spektrumban vonzották az olaszul tanulókat: élőbeszéd-, előadói- (színpadi, versmondó, prózamondó, egyéni ének, csoportos ének), meseírói-, szituációs játék, kultúrtörténeti, országismereti, képzőművészeti, szabadulószoba kategóriákban hirdettek versenyszámokat. Hazánk olasz tanszéket működtető egyetemei is képviseltették magukat írásbeli pályázatok kiírásával: a Debreceni Egyetem, az ELTE, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

A rangos megmérettetésre többszáz diák nevezett, összesen 54 iskolából. A mediterrán hangulatú versenyen a kápolnásnyéki Vörösmarty olasz nyelvet tanuló diákjai 3 díjat nyertek el:

Varga Bettina Noémi 11.a – egyéni komolyzenei ének kategóriában 1. helyezést ért el (zongorán kísérte: Vörös Kata 10.a osztályos tanuló);

Pintér Péter Imre 10.b – Pécsi Tudományegyetem esszéírás kategóriában elismerő oklevélben részesült;

Fábián Emma Bernadett és Jordáki Lilla Csilla 9.a – Szegedi Tudományegyetem kulturális-nyelvi kategóriában 2. helyezést értek el.

Minden résztvevőnek szívből gratulálunk a kiváló eredményekhez! Congratulazioni ragazzi!

Valkai Lénárd
főigazgató