Festival d’Italiano 2023 Országos OLASZ NYELVI verseny

  1. március 31. – április 1.

Aki valaha Magyarországon olasznyelv-tanulásra adta a fejét, annak régóta ismerősen hangzik a Festival d’Italiano fogalma. Mégis sokan vannak, akik most találkoznak először ezzel az eseménnyel, ezért pár szót illik erről az egyedülálló hagyományról ejteni.

45 éve immár, hogy a Magyarországon olaszt tanuló középiskolai diákok minden nyelvi szinten összemérhetik tudásukat és kreativitásukat különböző versenyszámokban: pl. műfordítás, újságírás, vers- és prózamondás, élőbeszéd, egyéni és csoportos ének, országismereti vetélkedő stb. A verseny célja nemcsak az olasz nyelvtanulásra való buzdítás, hanem az is, hogy bebizonyítsuk, hogy a tanulás is alkalmas lehet a „dolce vita” – életérzés közvetítésére.

A 2022/2023. tanévben (3 év pandémiás kihagyás után) a Budapest VII. kerületi BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikum vállalta magára a megrendezés szerteágazó feladatait. A versenyzőket felkészítő és delegáló iskolák száma meghaladta a hatvanat.

Iskolánkat két olaszos képviselte a rajtvonalon, akik közül Mihály Klára 12.b osztályos tanuló egyéni olasz ének kategóriában arany minősítésű első helyet szerzett.

Gratulálunk Klárinak az elért hatalmas sikeréért!

Valkai Lénárd, igazgató